Article image

Hva er en kryptolommebok?

En kryptolommebok (wallet eller cryptowallet på engelsk) er en digital lommebok designet for håndtering av kryptovaluta som Bitcoin og Ethereum, inkludert lagring, sending og mottak. I motsetning til en fysisk lommebok som holder kontanter, lagrer en kryptolommebok digitale eiendeler.

Tradisjonelle kryptolommebøker

Offentlige og private nøkler: Din offentlige nøkkel fungerer som et kontonummer, som du deler med andre når du skal motta kryptovaluta. Den private nøkkelen, som aldri skal deles, gir deg tilgang til dine midler og sikrer din tilgang og eierskap til dine digitale midler. Det finnes flere typer tradisjonelle kryptolommebøker, inkludert:

  • Fysiske Lommebøker (cold wallets): Enheter, som en Ledger eller en Trezor, lagrer dine private nøkler offline. De anses som svært sikre, men krever en del teknisk kompetanse for sikker bruk.
  • Programvare-Lommebøker (hot wallets): Disse kan lastes ned som apper til dine enheter. De er brukervennlige, men har større risiko for hacking siden de er koblet til internett.
  • Papirlommebøker: En fysisk utskrift av dine nøkler. Dette betraktes som sikkert så lenge papiret oppbevares trygt.

En utfordring med disse lommebøkene er at de kan være avanserte å bruke, ettersom brukerne må lære seg blokkjedespesifikke konsepter som for eksempel gas-fees, hasher og valg av blokkjede.

Smartkontrakt-lommebøker

Smartkontrakt-lommebøker representerer en ny kategori innen kryptovalutalagring, basert på blockchain-smartkontrakter. De tilbyr brukerne fleksibilitet og sikkerhetsfunksjoner som skiller dem fra tradisjonelle lommebøker. Disse lommebøkene tillater innføring av tilpassede sikkerhetsprotokoller, som for eksempel multisignatur, som krever flere signaturer for transaksjonsgodkjenning. Smartkontrakt-lommebøker kan også programmeres til å støtte spesifikke funksjoner som automatisk transaksjonsbekreftelse under visse forhåndsdefinerte betingelser, eller opprette ulike typer tillatelser for ulike brukere.

Fremtidens lommebøker

Account abstraction lommebøker representerer en revolusjonerende utvikling i kryptovalutaverdenen. De tilbyr en mer sømløs og brukervennlig tilnærming til digital valutahåndtering. Disse lommebøkene muliggjør en mer intuitiv og fleksibel interaksjon med dine digitale eiendeler. Disse lommebøkene gjør det mulig, selv med sitt enkle brukergrensesnitt, å sette opp tilpassede og komplekse operasjoner som sosial gjenoppretting, tidsbaserte transaksjoner og multi-signaturfunksjoner.

Børser og andre sentraliserte tjenester

Dette er "custodial" tjenester hvor man må overgi kontroll over eiendelene sine til en tredjepart, som for ekseempel en børs. Dette har flere ganger vist seg å innebære stor risiko, noe som har vist seg gjennom for eksempel tilfellene med FTX, Blockfi og Celsius. Slike "custodial" tjenester begrenser også tilgangen til krypto-produkter og tjenester, som DeFi. I motsetning til sentraliserte tjenester, er som oftest lommebøker "non-custodial" og brukeren har full kontroll over sine eiendeler på blokkjeden. Du kan lese mer om forskjellen på custodial og non-custodial tjenester her.

Kryptofi: neste generasjons krypto-lommebok

Kryptofi representerer en unik kombinasjon av brukervennlighet, sikkerhet og tilgang til desentralisert finans. I motsetning til tradisjonelle børser, krever ikke Kryptofi at brukeren overlater full kontroll over sine eiendeler. Med sin intuitive og sikre non-custodial cross-chain løsning, setter Kryptofi brukeren i førersetet og eliminerer utfordringer som valg av blokkjede og gas-fee betalinger. Dette gjør Kryptofi til en ideell løsning for både nykommere og erfarne brukere i kryptovalutamarkedet.

Ikke glem å registrer e-posten din!

Da vil du motte nyhetsbrev og vi vil kontakte deg så snart du kan få tilgang.

Få nyhetsbrev