Article image

Hva er Non-Custodial?

Du har kanskje hørt om begrepene “custodial” og “non-custodial” (eller "self custodial") i forbindelse med krypto og desentralisert finans, men hva betyr det egentlig?

Kryptovaluta og desentralisert finans blir stadig mer populært, og mange utforsker disse nye investeringsmulighetene. Når man vurderer å investere i desentraliserte finansprodukter eller kryptovaluta, er det viktig å forstå forskjellen mellom en løsning som er custodial, og en som er non-custodial.

En custodial tjeneste er en løsning hvor de som tilbyr tjenesten oppbevarer eiendeler på vegne av brukerne. Tradisjonelle banker, kryptobørser og kryptovalutabørser er alle eksempler på tjenester som en custodial, og oppbevarer eiendelene til kundene. Når noen benytter en custodial tjeneste krever det altså at brukeren har så høy tillit til tjenestetilbyder, at vedkommende ikke har problemer med å gi dem full tilgang til eiendelene sine. Det har mange ganger vist seg at dette kan være en dårlig idé, ettersom et stort antall mennesker har mistet alle sine digitale eiendeler som følge av at de har latt andre oppbevare dem. Det har vært flere ulike årsaker til at pengene har gått tapt: børsen de brukte gikk konkurs, ble hacket, eiendelene deres ble oppbevart på en uforsvarlig måte eller børsen ble stengt av regulatoriske hensyn. En viktig forskjell å bemerke seg mellom en tradisjonell bank og en kryptobørs, er at kryptobørser ikke omfattes av bankenes sikkerhetsfond, noe som fører til at eiendelene er langt dårlig sikret på en kryptobørs enn i en tradisjonell bank.

En non-custodial tjeneste, som Kryptofi, er derimot en tjeneste hvor brukeren selv er den eneste som har tilgang til eiendelene sine. Noen refererer til non-custodial som "self custodial”. Slike tjenester karakteriseres ved at tilbyderen av tjenesten ikke har tilgang til nøklene som sikrer brukernes eiendeler. Dette er en ny form for tjeneste som ikke var mulig før blokkjedeteknologien kom. Non-custodial prinsippet er en av grunnpilarene bak krypto og desentralisert finans, og det baserer seg på at man skal slippe å måtte overgi kontroll over eiendelene sine til andre, men heller beholde full kontroll selv.

Men, hvordan fungerer non-custodial løsninger?

Det som kjennetegner en no-custodial tjeneste, er som nevnt at brukeren oppbevarer nøklene sine selv. Det kan ligge flere ulike teknologier bak, men vi skal forklare teknologien bak Kryptofi. Vi har prøvd å forenkle det, men det er likevel noe avansert.

Når du oppretter en bruker på Kryptofi vil det “under overflaten” opprettes en egen lommebok (Safe wallet) for deg. Denne lommeboken er det kun du som har tilgang til gjennom din signeringsnøkkel. En signeringsnøkkel er en nøkkel som brukes til å signere og utføre transaksjoner. Denne signeringsnøkkelen har ikke vi tilgang til, ettersom den blir generert og lagret gjennom et “multi-party computation”-nettverk (MPC-nettverk). I et MPC-nettverk er det ingen i nettverket som har den komplette nøkkelen, fordi nøkkelen splittes opp og sikres av et nettverk av datamaskiner.

Hos Kryptofi har brukerne mulighet til å legge inn flere typer signeringsnøkler, og brukerne kan selv velge hvordan signeringsnøklene skal oppbevares. I tillegg kan brukerne selv velge hvor mange signeringsnøkkel som må til for å utføre en transaksjon. Med det gir Kryptofi brukerne muligheten til å tilpasse sikkerhetsoppsettet sitt slik det best passer dem best.

Fordelen med en non-custodial løsning, som Kryptofi, er at du har full autonomi og frihet til å håndtere investeringene dine selv. Du er den eneste som har tilgang til pengene, og du kan investere dem slik du ønsker uten å måtte bekymre deg over hvor du oppbevarer investeringene dine.

Non-custodial løsninger har tidligere vært svært avansert å bruke, og de har krevd betydelig teknisk kompetanse fra brukeren. Dette har ført til at mange har endt opp med å oppbevare eiendelene sine på kryptobørser og andre tjenester som går under custodial. Kryptoeksperter derimot, som er klar over risikoen ved å la andre oppbevare midlene sine, oppbevarer selv eiendelene sine i avanserte non-custodial lommebøker. Vi i Kryptofi har gjort det mulig å bruke en non-custodial løsning på en enkel måte, helt uten høye krav til teknisk kompetanse hos brukeren! Vi ønsker å gi vanlige folk den samme muligheten for sikker oppbevaring som ekspertene har, ved å tilby en tjeneste som er minst like sikker som en kryptolommebok, og minst like enkel å bruke som de sentraliserte kryptobørsene.

Ikke glem å registrer e-posten din!

Da vil du motte nyhetsbrev og vi vil kontakte deg så snart du kan få tilgang.

Få nyhetsbrev