Article image

Hva er Bitcoin?

Bitcoin er en form for digital valuta eller kryptovaluta som ble skapt i 2009 av en anonym person eller gruppe, kjent som Satoshi Nakamoto. Navnet "Bitcoin" refererer både til den digitale valutaen selv og det distribuerte nettverket som styrer og sikrer transaksjoner i denne valutaen.

Hva er kryptovaluta?

Kryptovaluta er en digital valuta som er basert på blokkjedeteknologi. Det er en desentralisert valuta, noe som vil si at den ikke er regulert av en sentralbank eller regjering.

Hvordan fungerer Bitcoin?

Bitcoin fungerer ved å bruke en teknologi kalt blokkjede, også kjent som blockchain på engelsk, som kan sees på som en desentralisert “digital hovedbok”. Denne hovedboken registrerer alle Bitcointransaksjoner i rekkefølge, og alle i nettverket har mulighet til å se den. Hver blokk inneholder en liste over transaksjoner, og hver nye blokk som blir lagt til i kjeden inneholder informasjon som bygger på de tidligere blokkene, noe som gir blockchain sin uforanderlighet og sikkerhet.

Hva betyr desentralisert?

Desentralisert betyr at det ikke styres av en sentral myndighet eller annen sentral enhet. At blokkjeden er desentralisert, vil si at den er distribuert på et nettverk av datamaskiner, som vi kalles “noder”. Nodene samarbeider om å validere og verifisere transaksjoner, og ingen av nodene bestemmer mer enn andre.

Bitcoins blir opprettet gjennom en prosess som kalles "mining", eller “gruvedrift” på norsk. Dette innebærer at datamaskiner løser komplekse matematiske problemer. Når et problem blir løst, blir en ny blokk lagt til blokkjeden, og “gruvearbeideren” blir belønnet med et visst antall nye Bitcoins. Denne prosessen bidrar også til å sikre nettverket ved å verifisere transaksjonene i hver nye blokk.

Hvordan bruker man Bitcoin?

For å bruke Bitcoin, trenger man en digital lommebok. Denne lommeboken kan være en programvare installert på datamaskinen eller smarttelefonen din, eller det kan være en fysisk enhet designet spesifikt for å lagre Bitcoin.

For å sende Bitcoin til andre, trenger du mottakerens Bitcoin-adresse. Du skriver inn denne adressen i lommeboken din, sammen med hvor mye Bitcoin du vil sende. Deretter bekrefter du transaksjonen, og den vil så sendes ut til Bitcoin-nettverket, hvor den blir bekreftet og lagt til i blokkjeden av de nevnte “gruvearbeidere”.

Hvorfor er Bitcoin så populært?

Kryptovaluta som Bitcoin har blitt populært av flere grunner. For det første gir det en mulighet for desentralisert og anonym økonomisk aktivitet. Transaksjoner med kryptovaluta kan utføres uten involvering av tredjeparter som banker eller myndigheter. Dette har appellert til mange som ønsker å bevare personvernet sitt, og ha mer kontroll over pengene sine.

På en annen side, har kryptovaluta vært ansett som en investeringsmulighet. Noen mennesker har tjent store summer ved å kjøpe kryptovaluta til lave priser, for deretter å selge dem når prisene har økt. Denne volatiliteten har imidlertid også ført til betydelige tap for andre investorer. Det er viktig å merke seg at kryptovaluta er svært volatil og kan være risikabelt å investere i.

Bruksområder for Bitcoin

Bitcoin, som den første og mest velkjente kryptovalutaen, har en rekke anvendelser i den digitale verden. Noen av de mest fremtredende bruksområdene inkluderer:

  1. Digital valuta: Den primære bruken av Bitcoin er som en form for digital valuta. Dette betyr at den kan brukes til å kjøpe varer og tjenester på nettet, så lenge selgeren aksepterer Bitcoin som betalingsmåte.

  2. Internasjonale overføringer: Bitcoin kan også være nyttig for å sende penger over landegrensene. Tradisjonelle metoder for å sende penger internasjonalt kan være både dyre og tidkrevende, mens en Bitcoin-transaksjon kan gjennomføres nesten øyeblikkelig med minimale gebyrer.

  3. Investeringsobjekt: Bitcoin blir ofte betraktet som en investering, på lik linje som aksjer eller obligasjoner. Verdien av Bitcoin har hatt store svingninger i verdi siden den ble opprettet, og noen investorer har oppnådd store gevinster - mens andre har lidd store tap.

  4. Mikrotransaksjoner: Med introduksjonen av teknologier som Bitcoin Lightning Network, blir mikrotransaksjoner – svært små betalinger – en mulighet. Tradisjonelle betalingssystemer har ofte begrensninger på grunn av gebyrer eller minimumsbeløp på transaksjoner, noe som kan gjøre behandling av svært små betalinger ineffektivt eller ulønnsomt.

Hva er Lightning Network?

Lightning Networket løser dette problemet ved å tillate brukere å åpne betalingskanaler mellom hverandre. Innen disse kanalene kan brukerne sende et ubegrenset antall betalinger, som alle kan være svært små, og bare betale Bitcoin-nettverkets gebyrer når kanalen åpnes eller lukkes. Dette gjør det mulig å effektivt håndtere mikrotransaksjoner med Bitcoin, noe som åpner for helt nye typer digitale tjenester.

Hvordan investere i Bitcoin?

Å kjøpe Bitcoin kan gjøres enkelt og trygt gjennom Kryptofi. Kryptofi er en plattform som lar brukerne handle Bitcoin på en sikker måte, uten å måtte oppbevare pengene på en børs. Opprettelse av en konto er helt gratis, og du beholder selv full kontroll over dine egne midler, i stedet for å overlate dem til en tredjepart.

Det er imidlertid viktig å merke seg at Kryptofi for øyeblikket kun tilbyr handel med Wrapped Bitcoin (WBTC). WBTC er en versjon av Bitcoin som er "bundet” til Ethereum-nettverket. At den er bundet slik, gjør den kompatibel med smarte kontrakter og applikasjoner på Ethereum. Dette gjør det blant annet mulig å kunne få renter på Bitcoinene sine. En WBTC skal alltid være verdt det samme som en Bitcoin, men er avhengig av et nettverk av sentraliserte forvaltere og er derfor ikke desentralisert på samme måte som Bitcoin (les mer her: https://wbtc.network), men i våre øyne er den sikrere og mer desentralisert enn Bitcoin oppbevart på en sentralisert børs hvor kun en sentralisert enhet har full kontroll.

Hos Kryptofi vil du få full støtte og hjelp underveis. Tjenesten er "non-custodial", noe som betyr at Kryptofi ikke oppbevarer, kontrollerer eller har tilgang til dine digitale eiendeler. Du har selv full kontroll og eierskap over dine eiendeler. Dette prinsippet er en av hovedpilarene bak kryptovaluta og desentralisert finans, og går ut på å gi folk mer kontroll over sin egen økonomi og redusere avhengigheten av sentraliserte finansinstitusjoner. Du kan lærer mer om hva “non-custodial” innebærer her.

For å starte din investeringsreise med Bitcoin, kan du opprette en konto på Kryptofi. Derfra kan du kjøpe WBTC og overvåke verdiutviklingen i din portefølje. Du kan til og med få renter på pengene dine ved å plassere dem i desentraliserte spareprodukter.

Som med alle investeringer, er det viktig å huske at investering i Bitcoin og andre kryptovalutaer innebærer risiko. Du bør alltid lese deg opp selv, og vurdere din egen risikotoleranse før du gjør en investering.

Ikke glem å registrer e-posten din!

Da vil du motte nyhetsbrev og vi vil kontakte deg så snart du kan få tilgang.

Få nyhetsbrev